top of page

SOCIALS I RELI
RELIGIÓ 3r ESO
Benvolguts i benvolgudes alumnes de 3r de la ESO. En aquest pàgina trobareu les activitats, documents, pel·lícules, arxius que anirem treballant durant el curs.
ACTIVITAT 1
A continuació trobareu tres documents per poder treballar l'activitat 1 del curs.
- Document 1 - Presentació que exposa quins llibres composen la Bíblia i, sobretot, la divisió entre el que és l'Antic Testament i el Nou Testament. Trobareu l'arxiu en pdf i també una sèrie d'activitats que haureu de complimentar.
- Document 2 - Presentació que us ajudarà a entendre què és el Nou Testament i com l'Evangeli de Jesús va suposar un abans i un després en la Història de la Humanitat.
- Documents 3 - Presentació que indicarà la tasca principal d'aquesta activitat i que servirà per avaluar el 1r Trimestre.
"Criadas y Señoras"
Fitxa tècnica
Títol original: The Help
Direcció: Tate Taylor
Guió: Tate Taylor (Novela: Kathryn Stockett)
Música: Thomas Newman
Fotografia: Stephen Goldblatt
Producció: DreamWorks Pictures (USA, 2011).
Interpretació: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Sissy Spacek, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney, Anna Camp, Eleanor Henry, Emma Henry, Chris Lowell, Cicely Tyson, Mike Vogel, Brian Kerwin

Sinopsis
Ambientada en el Mississippi dels anys 60, "Criadas y Señoras" (The Help) està protagonitzada per Emma Stone, que interpreta a Skeeter, una noia de la bona societat surenya que torna de la universitat disposada a convertir-se en escriptora. Però decideix entrevistar a les dones negres que s'han passat la vida treballant al servei de les grans famílies surenyes. Això sembrarà una veritable revolució en el seu cercle d'amistats i en una petita localitat de Mississippi. Viola Davis interpreta a Aibileen, la criada i millor amiga de Skeeter, que és la primera a sincerar-se per a escàndol de les seves amigues de la tancada comunitat negra. A pesar que Skeeter corre el perill de perdre a les seves antigues amistats, ella i Aibileen segueixen treballant en el projecte i aconsegueixen que més dones s'atreveixin a explicar les seves històries. Perquè el més curiós és que tenen molt a dir. A mesura que avança la història es van desenvolupant amistats insòlites i sorgeix una nova germanor femenina. Però abans, els habitants de la ciutat també hauran de dir algunes coses en veure's arrossegats de forma irremeiable a un món que és a punt de canviar per sempre.
Objectius
1. Prendre consciència que les estructures del món es poden millorar i transformar, i sobretot, com nosaltres podem lluitar contra les injústicies.
2. Conèixer la realitat social i l'explotació a la qual van ser sotmesos els negres per part dels blancs a Estats Units en l'època en la qual està ambientada la pel·lícula, entorn de 1960.
3. Valorar el treball que van realitzar moltes persones en favor dels drets civils dels negres que fins llavors eren vulnerats.
4. Valorar la importància dels mitjans de comunicació i dels quals són veu dels sense veu.
Activitats
1· Eugenia “Skeeter” Phelan, la jove periodista que torna a la seva ciutat, Jackson (Mississippi), es troba amb un món hostil entre blancs i negres i amb profundes diferències socials. Podries enumerar les hostilitats i les diferències socials que tu has vist en la pel·lícula?
2 · Per què creus tu que la jove Skeeter s'implica en la defensa de les criades negres, recollint testimoniatges per a l'elaboració del seu llibre?
3 · Malgrat les dificultats quant a la col·laboració de criades negres en els testimoniatges, aconsegueix que una d'elles, Abileen es presti a això. Podries citar algun d'aquests testimoniatges? Comenta'ls dient què et semblen.
4 · Per què creus que a partir d'aquest moment moltes més dones negres comencen a atrevir-se a parlar?
5 · A més d'Eugenia “Skeeter”, altres dues dones són importantíssimes en la pel·lícula: l'abnegada Abileen, una dona afectuosa i resignada que ha criat 17 nens i viu en una profunda tristesa per la mort del seu fill. Després se li uneix Minny, una dona amb caràcter i sense pèls en la llengua. Podries dir què fan aquestes dues dones negres en favor dels drets civils de la raça negra? Quins són les seqüències que més t'han impactat de les seves actituds?
6 · Investiga sobre el Moviment pels Drets Civils dels afroamericans a Estats Units entre 1955 i 1968. En què va consistir aquest moviment? Qui van ser els líders d'aquest Moviment? Què van aconseguir?
7 · Les criades negres que apareixen en la pel·lícula cuiden dels fills de les senyores blanques com si anessin els seus propis fills i no obstant això i no obstant això no poden utilitzar les seves cambres de bany. A que creus tu que es deu aquesta actitud?
8 · Quan Aibeleen acudeix a l'església, escolta el sermó del Pastor. Quins són les paraules d'aquest? Com influeixen aquestes paraules en l'actitud de Aibeleen? Tu creus que la veritat ens fa lliures? Sabries dir a qui pertany aquesta expressió? Analitza el text de l'Evangeli Jn. 8,31-36 i comenta-ho. Estàs d'acord amb el mateix? Raona la resposta.
9 · Com creus que és la relació de Minny, amb la seva nova mestressa, Celia?
10 · Aibeleen cuida a una nena blanca i li diu en repetides ocasions: “Ets amable, ets llesta, ets important”. Analitza el sentit d'aquesta frase en contraposició amb l'actitud de la mare a la qual solament interessava, vestir bé, reunir-se amb l'elit i jugar a les cartes. Per què creus que li repeteix tantes vegades aquesta frase?
11 · Hilly Holbroook és l'adversària d'Eugenia “Skeeter”. Com definiries a aquest personatge? Estàs d'acord amb la seva actitud? Per què?
12 · Per finalitzar, comenta l'escena dels excusats en el jardí de la Hilly i l'escena del pastís de reconciliació, amb "regalito" que la Minny lliura a la Hilly.
El Gran Torino
- Qui és Walt Kowalski?
- Què sabemo del seu passat?
- Escull 5 adejectius que descriguin la seva personalitat.
- Quin home representa?
- Des del principi, Walt és molt agressiu. Recordeu l'escena de la reunió a casa de Walt després del funeral de la Dorothy, la seva dona. Walt habla parla amb la seva família, el pare Janovich i Thao. Escull tres frases que defineixin la comunicació de Walt amb cadascún d'ells.
- Amb quins calificatius es dirigeix a les persones asiàtiques?
- En què basa el seu racisme? Descriu dues escenes en les que Walt respongui amb violència. Quin és el detonant de la seva agressivitat? ¿Què fa que la seva conducta sigui violenta?
- Walt canvia poc a poc. Quina importànica té la seva relació amb Thao i Sue amb aquest canvi? Quin és el seu canvi fonamental? Escull un moment de la pel·lícula en que es prodeixi aquest canvi. Per què canvia?
- Què significa el final de la pel·lícula? Fes una comparació amb la mort de Jesús.
- Quin és el missatge del final?
- Creus que Walt és un heroi? Per què?
The Blind Side
La pel·lícula s'inspira en la vida real de Michael (Tennessee), que va arribar a ser un jugador molt important de futbol americà. L'argument explica la història d'un acolliment familiar, Michael Oher, és un jove de raça negra que passeja de casa d'acolliment a casa d'acolliment i finalment pel barri on un dia es fixa en ell Leigh Anne, mare de família cristiana, de fort caràcter, que viu feliç amb el seu espòs i els seus dos fills. Commoguda pel desemparament de “Big Michael”, ho acull i li converteix en un més de la família.
A partir d'aquest moment caldrà sortejar moltes dificultats perquè el noi tiri endavant. La pel·lícula toca molts aspectes de l'experiència d'acolliment familiar, com poden ser la relació amb la mare biològica, el treball amb els educadors del col·legi, els vaivens psicològics de l'acollit, és un cant molt positiu a la família, especialment a la cristiana, i enalteix les dimensions d'obertura, acolliment i caritat de la mateixa. La pel·lícula posa l'accent en aspectes positius com; l'agraïment, la compassió, el sacrifici, el perdó, la fe en l'altre, la paciència, però també mostra aspectes negatius com; l'exclusió social, les desigualtats, la pobresa, la droga (...)

Després de visualitzar la pel·lícula contesta les següents qüestions:
1) Al principi de la pel·lícula “Big Michael” passeja d'un lloc a un altre sense un motiu aparent deixant-se portar. Per què creus que “Big Michael” acaba en aquesta situació de desemparament?
2) A què no sabies que la paraula “família” ve del llatí “fames” (gana) i de “famulus” (servent). Per què creus que significa gana i servitud? I quin paper juga la família en la pel·lícula?
3) Explica el significat de les següents frases de la pel·lícula?
“O ens prenem això (ser cristians) de debò, o ho tapem amb pintura (es refereix al nom de l'escola)”.
“No estic canviant la vida d'aquest noi, ell està canviant la meva”.
“Ets la millor persona que conec. Tot el que fas… ho fas pels altres”
“El valor és difícil de comprendre… Algunes vegades, tal vegada ni tan sols sàpigues per què fas alguna cosa. Vull dir, qualsevol ximple pot ser valent. Però l'honor, aquesta és la veritable raó per la qual fas alguna cosa o no. Té a veure amb qui ets i el que vols ser. Si mors fent l'intent per aconseguir alguna cosa important, llavors ets honorable i valent i això és molt bé… has d'aspirar a ser valent i intentar ser honorable i potser fins a resar perquè la gent que et diu què fer també ho sigui”
4) Enllaçant amb la frase anterior. ¿I Nosaltres, som valents i fem les coses per i pels altres sense importar el que diguin o ens deixem influenciar?
Per exemple ens influencien en temes com:
· La moda (béns de luxe):
· Les persones (el que diuen de nosaltres o diem dels altres):
· En les creences:
· Vaig donar tu alguna altra situació:
5) Escriu la teva opinió sobre la pel·lícula. Què haguessis fet tu en el seu lloc?
"EL CIRCO DE LAS MARIPOSAS"
En la década de 1930 Estados Unidos está sufriendo por la Gran Depresión. Muchas personas están sin trabajo y sin hogar, todo el mundo está triste y preocupado por la difícil situación económica.
Méndez es el carismático maestro de ceremonias de un pequeño circo, el Circo de la Mariposa, que recorre los parajes desolados de Estados Unidos. A lo largo del camino realiza funciones, a veces de forma gratuita, para llevar un poco de luz a la vida de las personas más desfavorecidas.
Un día conoce a Will, un joven sin brazos y con sólo el amago de una pierna, expuesto en una feria como un error de la naturaleza. Will escapa y se une a la troupé de Méndez, donde descubre otra forma de hacer espectáculo y se plantea su porvenir a la luz de sus nuevos compañeros.
Este cortometraje nos muestra una importante enseñanza sobre la lucha diaria del ser humano y sus propios valores para alcanzar la superación personal y llegar a la plenitud de la felicidad en nuestras vidas sin ser humillados por nadie, a luchar ante todo por nuestros principios y por aquello que queremos conseguir sin rendirnos.

Título: The Butterfly Circus
Dirección: Joshua Weigel.
Guión: Joshua Weigel, Rebekah Weigel.
Producción: Joshua Weigel, Rebekah Weigel, Angie Alvarez.
Reparto principal: Eduardo Verastegui, Nick Vujicic, Doug Jones, Matt Allmen, Mark Atteberry, Kirk Bovill, Lexi Pearl, Connor Rosen.
Género: Drama.
Música: Tim Williams.
Fotografía: Brian Baugh.
Duración: 20 minutos.
Nacionalidad: Estados Unidos.
Año: 2009.
-
EN EL CIRCO DE VARIEDADES:
-
¿Qué palabras utiliza el showman para presentar a las personas del espectáculo de rarezas y curiosidades?
-
¿Cómo presenta a Will, el “hombre sin extremidades”? Y el público, ¿cómo le ve?
-
¿Qué se le mira en este espectáculo?
-
¿Qué has sentido al ver esta parte del vídeo?
-
¿Alguna vez te has sentido como las personas que forman parte de este show?
-
¿Has mirado en alguna ocasión de este modo a las personas con las que convives? ¿Y a otras personas que no conoces?
-
Los demás, ¿cómo crees que te miran a ti?
-
-
EN EL CIRCO DE LA MARIPOSA:
-
¿Por qué crees que tiene este nombre?
-
¿Qué palabras utiliza Méndez para presentar a los miembros de su circo?
-
¿Cómo ven a Will los miembros del circo? ¿Y el público?
-
¿Qué valores y sentimientos puedes ver entre las personas del circo?
-
¿Por qué abraza a Will el niño de las muletas? Y su madre ¿por qué le da las gracias?
-
¿Por qué Will se siente bien en el Circo?
-
¿Qué siente Will cuando ve que puede andar y nadar?
-
¿Alguna vez te has sentido como si formaras parte del Circo de las Mariposas? ¿Cuándo?
-
-
Analiza las siguientes frases de la película, cuando se producen, quien las dice y por qué.
-
“Pero ellos son raros”
-
“Eres una perversión de la naturaleza”
-
“Dios mismo lo ha rechazado”
-
“Eres magnífico”
-
“Aquí no hay un circo de curiosidades”
-
“No hay nada positivo en exhibir las imperfecciones de los demás”
-
“Tú puedes hacer todo lo que quieras”
-
“Lo que este mundo necesita es un poco de maravilla”
-
”La belleza que puede venir de las cenizas”
-
”Yo digo que te han dejado ir demasiado pronto”
-
“Mientras mayor es la lucha más glorioso es el triunfo”
-
-
Enumera los valores y contravalores que salen en la película.
-
Los personajes:
-
Sr. Méndez:
-
Will:
-
Otto:
-
George:
-
Sammy:
-
Anna:
-
Poppy:
-
bottom of page